Blackjackproffs.se

Sidan för dig som gillar spel

Blackjack

Strategi i black jack

Black jack är inte svårt att lära sig, reglerna är ju knappast komplicerade, men det kan ta betydligt längre tid att lära sig hur man spelar detta spel strategiskt. Låt oss titta lite närmare på detta.

Till att börja med måste det påpekas att många strategier utgår från några antaganden, vilket är varför de inte kan appliceras med samma framgång på alla olika typer av black jack. Varianter kan förekomma till exempel på när dealern måste stanna, huruvida man får dubbla efter en split, om man får göra en split direkt efter en split, om man får göra en split så länge korten bara har samma värde (som en tia och en kung) eller bara får göra en split om korten är lika (som två tior). Varianter som dessa kan man hitta överallt men störst variation hittar man såklart idag på casinon på nätet.

Några av de vanligaste misstagen involverar just splits, nämligen att folk har en tendens att göra en split när de har två kort värd tio, vilket aldrig är värt det. Även om man har en hand värt 20 och dealern har ett väldigt svagt kort öppet riskerar man mer på att splitta än man vinner på att stanna.

På ett bord där dealern stannar på 17 bör man dock alltid splitta två åttor och två ess. För nior gäller detta så länge inte dealern har en synlig sjua, åtta, tia eller ess, annars stannar man. Sjuor splittar man så länge inte dealerns har åtta eller högre synlig, annars tar man ett kort, och för sexor gäller detta om dealern har en tvåa eller sju uppåt. Tvåor och treor splittar man om dealern har fyra, fem, sex eller sju öppen, annars drar man även här.

Tema av Anders Norén