Blackjackproffs.se

Sidan för dig som gillar spel

Blackjack

Blackjackregler

Efter att ha berättat lite om lite tips och lite om vad du har för valmöjligheter i Blackjack så är det väl på sin plats att det kommer en sammanfattande text om reglerna för den vanligaste formen av Blackjack. Det kommer också lite kort historik till att börja med.

Blackjack, eller Twentyone, som det också kallas, är som bekant ett spel där man spelar mot huset – eller dealern – det är samma sak. Det finns rätt många olika varianter av spelet, men alla har gemensamt att man med sina dragna kort ska försöka få summan 21. Meningarna går isär något om när spelet skapades, men den vanligaste uppfattningen är att det kommer från Frankrike i början av 1600-talet. Namnet Blackjack däremot, det kommer från när spelet introducerades och började spelas i USA.

Reglerna i korthet

Vad går det ut på – Huvuduppgiften i spelet är som sagt att du med dina kort ska komma så nära 21 som möjligt utan att överstiga summan, då har du nämligen förlorat. Vunnit har du gjort när du fått en högre summa än dealern. Hur kort ska dras av dealern varierar lite mellan de olika varianterna, men vanligast är att hen måste dra kort till och med 16 men får inte dra något nytt kort om hen får 17.

Satsning – Innan  varje runda så får spelarna satsa en summa marker på sin plats, summan vilken också utgör variabeln hur man räknar ut eventuell vinstpott. Den vanligaste vinstpotten är 100% mer än satsningen.

Kortutdelningen – Alla spelare inklusive dealern får ett kort utdelat, därefter får alla spelare ytterligare ett kort utdelat till sig – man kan nämligen aldrig bli tjock på två kort. Därefter får spelarna i tur och ordning dra kort tills de är nöjda, får Blackjack, eller får kort som överstiger 21. Efter alla spelare har dragit sina kort så gör dealern samma procedur för sig själv för att avgöra omgången.

För en ännu mer detaljerad regelförklaring, samt förklaringar av olika termer och strategier så kan ni besöka Cino.se som vi tidigare i artikeln länkat till.

 

Tema av Anders Norén